Finlandia-veistokset (Iittala)
Sarpaneva teki v. 1963 Iittalan lasitehtaalla puhalluskokeita ylihyttimestari Reino Löflundin kanssa. Puumuottiin oli aseteltu erilaisia metalliesineitä, kuten vannesahanteriä, vaijeria ja kettinkiä. Tarkoitus oli kokeilla, saataisiinko näin aikaan lasiin pintakuvio. Koepuhallusten tultua jäähdytysuunista, Reka lähetti yhden mallin Sarpanevalle Helsinkiin. Tämä soitti välittömästi mallin saatuaan ja suorastaa puhkui intoa: ”Mitä sä oot mennyt tekemään?”. Johon Reka, jonka mielestä rautaromun aikaansaama jälki oli varsin olematon, vastasi, ettei lopputulos nyt niin kummoiselta näyttänyt. ”En minä sitä tarkoitakaan, katso esineen toiselle puolelle!” Muotissa oli ollut oksanpaikka, johon lasi oli hiiltynyt kiinni ja kopioinut tarkoin puun struktuurin. ”Voidaanko näitä tehdä?” kyseli taiteilija, johon Reka oli todennut – hieman epäröiden – katsotaan sitten kun tulet tehtaalle.
Ensimmäiset kiinnipuhalletut puumuottilasit valmistuivat v. 1963. Uuden valmistusmenetelmän synty jätti sittemmin voimakkaan jäljen koko 60- ja 70-lukujen lasinvalmistukseen, jopa materiaaliin suhtautumiseen. Teollisessa sarjatuotannossa nopeasti kuluva puu ei ole tarkoituksenmukainen muottimateriaali. Muotteja alettiin valmistaa grafiitista ja lopulta raudasta. ”Pinta kuoli”, sanoi Sarpaneva katsellessaan herkän ja elävän tekniikkansa teollista ryöstöviljelyä. Lopulta sammui myös taiteilijan mielenkiinto ja tekniikka vaipui vuosikymmeniksi unholaan. Vuonna 2013 Iittalan lasitehtaalla koettiin ainutlaatuisia hetkiä: nuoret puhaltajat saivat tilaisuuden kokeilla ja valmistaa vanhojen mallien mukaan puhallettavia suuria Finlandia-veistoksia! Syntyi pieni, mutta ainutlaatuinen kokoelma teoksia, joista monet alkuperäiset – kuten ”Suuri Gladiaattori” – ovat lopullisesti kadonneet.
Hädässä ystävä tunnetaan…
Oli huhtikuu 1965. Suuri päivä oli koittanut. Tänään klo 20.00 avattaisiin suuri Finlandia-veistosten näyttely Milanon Galleria dell´Artessa! Sarpaneva oli viettänyt Iittalan lasitehtaassa kuusi kuukautta lähes tauotta. Näiden valvottujen kuukausien aikana syntyi lähes 50 puumuottiin puhallettua teosta, joista kahdeksan oli erityisen kookasta ja tähän nimenomaiseen näyttelyyn valmistettua monumentaaliveistosta. Avajaispäivänä klo 15.00 näyttelykokoelmaa puretaan pakkauslaatikoista. Vadit ja maljat ovat ehjät, mutta kaikki monumentaalityöt ovat sirpaleina! Avajaisyleisö saapuisi viiden tunnin kuluttua. Sarpaneva seisoi ääneti kimaltavien sirpaleiden keskellä. Vallitsi täydellinen hiljaisuus, joka murtui nopeasti. Moni paikalla ollut kertoo säpsähtäneensä. Sarpaneva nosti katseensa ja antoi määräyksensä vailla vähäisintäkään vaihtoehtoa. Pi Sarpaneva soitti Suomeen Birger Kaipiaiselle, joka organisoi kotimaassa tehokkaan – ja ennen kaikkea nopean – pelastusoperaation: kaikilta, jotka olivat saaneet Sarpanevalta lahjaksi suuren veistoksen, pyydettiin pikaista lainaa. Puhelun päätyttyä kello oli 16.00, avajaisiin oli neljä tuntia. Suomessa taksit syöksähtelivät, puhelimet soivat ja Finnair valmistautui kuljetukseen. Veistosten saapuessa lentokentälle koneen lastiruuma oli jo suljettu. Koneen noustessa kuudella matkustajalla, joiden nimet ovat kadonneet historian hämärään, oli sylissään kookas pakkauslaatikko. Juuri ennen avajaisten alkua Galleria dell´Arten eteen ajoi joukko takseja, joista nousi kuusi miestä. Jokaisella oli kantamuksenaan kimaltava lasiveistos. Avajaiset saattoivat alkaa.