Valurauta

Valurautasarjan ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille v. 1960. Mallisto oli nuorekas ja moderni. Rosenlewin konepaja oli huippulaatuisen talousvalun perinteinen taitaja.

Valurautapadan juuret katoavat historian hämärään. Alkujaan padat käsiteltiin rasvapolttamalla. Kova kuumuus saa aikaan kestävän mattamustan pinnan. Väärin hoidettuna pata kuitenkin ruostuu. Vika on korjattavissa uudella rasvapoltolla ja pata on jälleen kuin uusi. Sarpanevan suunnittelemat padat ovat emalipinnoitettuja, ruostumista ei tapahdu. Perinteisen ilmeen säilyttämiseksi Sarpaneva valitsi tanskalaisen emalijauhetoimittajan lähettämistä näytekappaleista mattamustan. Tanskassa todettiin juuri kyseisen näytekappaleen olevan virheellinen, eivätkä työtekijät osanneetkaan valmistaa Sarpanevan valitsemaa emalia. Lopulta mattamustan emalin salat aukenivat ja Sarpaneva-padat saivat taiteilijan valitseman pinnoitteen.

Sarjan tunnetuin tuote on irrotettavalla puukahvalla varustettu Sarpaneva-pata, joka palkittiin mm. Milanon Triennalessa v. 1960 hopeamitalilla. Koko valurautasarja sai kolme vuotta myöhemmin International Design Awardin.

 

lintupata pata-3l